• Dansk
  • English

THEODOR CHRISTENSEN

- Filmpioneren ville være fyldt 100 år 6. april. Og hvad er mere naturligt end at fejre dagen på Den Danske Filmskole, Theodor Christensens Plads?

Vi vil derfor gerne invitere dig til at fejre dagen med os.

Vi starter kl. 10.00 og slutter kl. 14.30 med et glas vin i skolens kantine. Vi byder på kaffe, te og frokost.

Theodor Christensen var som medlem af Socialdemokratiets kulturudvalg, med til at forberede Filmloven af 1965 og dermed bane vejen for oprettelsen af Den Danske Filmskole i 1966. Theodor var som kunstnerisk leder af skolen den inspirerende kraft, som med udgangspunkt i filmteoretiske og æstetiske overvejelser flyttede fokus i uddannelsen fra det rent håndværksmæssige – som han betragtede som en indlysende forudsætning for at arbejde med film – til en konstant afprøvning og forståelse af filmens virkemidler. Theodor var igennem hele sin karriere optaget af at undervise: ”Det gælder om at lære at lære, og det kan man godt lære”. Han bragte således sine erfaringer med til Cuba og endte med at inspirere til en ny skole af cubanske film. Her fandt han en bedre grobund for sit virke end tilfældet var i den danske filmverden. Efter kun fire måneder på Den Danske Filmskole, tog han tilbage til Cuba, kom så hjem i august 1967 for at fortsætte arbejdet, men døde få dage før andet skoleår startede.

Theodor var som lærer og filmskaber, som teoretiker og igangsætter, også en nyskabende dokumentarist. Det var først og fremmest de overordnede kunstneriske mål der var i hans fokus og en fri og frugtbar filmkultur, med uafhængige filminstruktører i aktion, han utrætteligt kæmpede for.

Vi har delt dagen op i to dele.

Formiddagen fokuserer på Theodor Christensen som lærer og inspirator. Vi har inviteret instruktør Steen Dalin som kommer og viser klip fra Theodors tid på Cuba. Vi har også inviteret fire tidligere elever fra skolens første årgang: Henning Camre, fotograf; Gert Fredholm, instruktør; Ole John, producer og Per Meinertsen, tonemester, og bedt dem tale om tiden som elever på den nyåbnede filmskole. Hvilke principper byggede skolen på? Hvordan arbejdede teori og praktisk erfaring sammen?

Sidst i denne afdeling har vi ligeledes bedt Henning Camre, Gert Fredholm, Ole John og Per Meinertsen tale om tiden hvor de kommer tilbage til Filmskolen som henholdsvis rektor og lærere. Hvordan ser skolen ud på det tidspunkt? Fortsætter de skolens struktur, eller går de i gang med at redefinere skolen?

Om eftermiddagen fokuserer vi på Theodor Christensen som filmskaber og en forbilledlig, kompromisløs dokumentarist.

Filminstruktørne Ole Roos og Henning Carlsen taler om deres forhold til Theodor Christensen. Sidst i denne afdeling introducerer Ole sin portrætfilm om Theodor, der er skabt specielt til dette 100-års jubilæum.

Ole Roos har kendt Theodor (1914-1967) fra han var barn i kraft af Theodors nære venskab og arbejdsmæssige fællesskab med Oles far, Karl Roos (1914-1951). Efter at Ole søgte ind i filmverdenen, har han arbejdet sammen med Theodor på flere planer.

I begyndelsen som instruktørassistent, siden hen som selvstændig klipper. I samarbejdets sidste fase som med-instruktør på den kontroversielle debatfilm Til Husbehov fra 1963.

Samarbejdet udviklede sig til et venskab, og ved sin død efterlod Theodors sine omfattende dagsbogsjournaler i Oles varetægt. Journalerne rummer en værdifuld nøgle til forståelse af hans kampe og udfordringer i arbejdslivet og familielivet.

Filmen er et personligt memorandum, set fra det sted Ole befinder sig nu; både som en leg med filmmediet og en meditativ undersøgelse af sammenstødet mellem historien og dens mytologi, en uforudsigelig blanding af personlige erindringer og konkretioner, et fritstillet og uafhængigt filmdigt baseret på autentiske kendsgerninger.
 

Det er gratis at deltage i arrangementet men du bedes tilmelde dig på efteruddannelsen@filmskolen.dk

Tilmelding sker via først til mølle princippet. Du er tilmeldt, når du har modtaget mail om optagelse fra os.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os via e-mail eller telefon 41718890