• Dansk
  • English

Lydens rolle - Notater om lyd og musik til film

Per Meinertsens bog fra 2006 om lyden som er med til at fortælle vore historier på film.

Lyd kan bidrage lige så meget til fortællingen som billedet, måske endda mere. Men selv om lydsiden til en film er nok så god og velfungerende, bliver den sjældent bemærket af publikum og næsten aldrig omtalt i nogen anmeldelse. Det er i og for sig som det skal være, for det er netop lydens natur at den skal tale til os fra siden og gøre sit arbejde mere eller mindre ubemærket i vores underbevidsthed i modsætning til billedet, som kommer til os forfra og konkret med stor styrke.

Det er kun hvis lyden gør sig specielt spektakulært eller meget dårligt bemærket at lydsiden registreres. Men også på det mere jævne kan lyden overspille sin rolle; hvorfor opleves visse film dybere og mere vedkommende og intense end andre; og hvorfor opleves nogle film som ligegyldige, banale, klichefyldte eller trættende?

Det er der mange bud på, men hvilken rolle lydsiden spiller i den sammenhæng er det ikke alle som er sig ganske bevidste om.

Lydens rolle er en bog til dem som skaber fiktion eller dokumentariske beretninger fortalt med lyd, musik og levende billeder. Og det er en bog til alle dem der interesserer sig for filmiske fortælleformer.

Bogen er udgivet af den Den Danske Filmskole i 2006. Den fik gode anmeldelser og foreligger nu i 2. oplag. I den anledning er bogen blevet anmeldt på Philm.dk., hvor cand. mag. i Medievidenskab Tobias Lynge Herler konkluderer:
En - tillad mig at sige - begavet brug af lyde og musik i film er en hensyntagen til tilskueren, hvis perception i høj grad præges af det til- eller fravalg af lyde og musik, som instruktøren i sidste ende er kunstnerisk leder af. Per Meinertsen lykkes meget fint i en blanding af stærk personlig udstråling og stor faglig viden at nå et meget bredt publikum med sit budskab, og bogen kan læses af langt de fleste med interesse for emnet, uden at det er nødvendigt med forkundskab.

Yderligere beskrivelse af bogen samt anmeldelserne i deres helhed kan læses her

Bogen kan bl.a. købes i Filmhusets boghandel eller på dette link